Chesscool

Artikelen bekeken hits
761169
Home Nieuws KC Masters ronde 2 (en de challenge)

vrijdag22 september 2017

KC Masters ronde 2 (en de challenge)Op vrijdagavond 9 november werd de tweede ronde van de KC Masters gespeeld.

In totaal werden er vier partijen gespeeld. Dit waren Jonathan de Kleuver- Miguoël Admiraal, Arnoud Hendrikse- Jan Boekelman, Floris Schleicher- Frans Arp en Maximiliaan Kerkvliet- Benjamin Go.
 
De eerste partij was de partij tussen Jonathan en Miguoël.  In de Sicilian Defence (kalashnikov) speelde wit in de zesde zet een nieuwtje, namelijk f4. Volgens Shredder zijn er 12 zetten voor wit, maar f4 staat er niet tussen. Beter was wellicht Le3 of a4 te spelen. In het vervolg van de partij speelde Jonathan te aanvallend met f5 en g4. Hierdoor kwam Miguoël terecht met d5 en daardoor kreeg wit veel problemen. De koning staat dankzij het schaakje op h4 slecht en na Dd3 wint zwart met 17… Te8+ 18. Kd1- Te3 of een loper of een gunstige ruil (een dame voor een toren + loper). Daarnaast kan zwart er natuurlijk ook voor kiezen om zijn stelling te versterken. Kortom: wit staat verloren en geeft op.
 
De tweede partij ging tussen Arnoud Hendrikse en Jan Boekelman. In de Engelse opening speelde wit in de vijfde zet een nieuwtje met a3. Beter was waarschijnlijk geweest om Pc3 te spelen of te rokeren. In het vervolg van de partij stond zwart actiever. In zet 13 speelde wit een blunder met cxd5. Terecht vervolgde zwart met exf3 en door deze rekenfout stond zwart een stuk voor. In het vervolg van de partij werd dit door zwart uitgespeeld.
 
De derde partij was er een tussen Floris Schleicher en Frans Arp. In de Ruy Lopez-variant speelde wit op de zesde zet c3. Volgens Shredder is 0-0 een betere zet. In de achtste zet speelde zwart 0-0 waarop volgens Shredder beter Lb6 of Lb7 gespeeld had kunnen worden. In zet 9 werd door zwart een nieuwtje gespeeld, namelijk Le6. Wellicht was het beter geweest om de loper direct naar g4 te brengen. Dit scheelt zwart een tempo.
 
Zwart kwam steeds meer actiever te staan en wit ging verdedigen. Op de vierentwintigste zet werden de dames geruild. Had zwart niet beter eerst Tg6 moeten spelen? Wit kan niet meteen de dames ruilen vanwege pionverlies op f2 en daarnaast dreigt zwart nu de dames te ruilen. Er had kunnen volgen: 25. Lf1-Dxg2+ 26. Lxg2-Tf6. Zwart drukt op f2 en het paart op h2 staat nu heel slecht. Het kan ook niet meer naar f3.
 
Op de 27ste zet koos zwart voor Pxf3 en kon een pion winnen, maar koos daar niet voor (misschien wilde zwart de torenlijn behouden?) met remise tot gevolg. Naast pionwinst was het ook goed voor zwart om dxe4 te spelen. Dan had er kunnen volgen 28. Lxe4-Pxe4 29. Txe4-f6. De witte toren van e4 kan zich niet verzetten, want dan valt g4. Het paard van f3 kan zich niet verzetten, want dan volgt Td2. Een ander gevolg had kunnen zijn 28. Pxg5-Txg5 29. Lxe4-Td2. Dit is niet een goede optie voor wit. Hier komt zwart zeer goed te staan.
 
De laatste partij was mijn partij tegen Benjamin Go. In de Slavische variant van het dame gambiet (czech variation) speelde ik op de achtste zet Pxb6. Volgens Shredder was de beste zet Pe5. In zet negen speelde Benjamin e6. Dit is volgens Shredder ook de beste zet echter in de analyse vonden we e5 erg interessant.  
 
Op de twaalfde zet speelde zwart La5 waarop De7 wellicht beter was. Uit de analyse bleek 13. Lg5-h6 14. Lh4-Dd6. Wit kan geen e5 spelen op Dxd4 en de loper hangt. De zwartspeler wilde dit niet, omdat hij Lxf6 vervelend vond.
 
In het vervolg van de partij stond wit actiever en wint een pion. Op zet 28 speelde ik Da6. Een pionoffer wat helemaal niet de bedoeling was. Echter dacht ik aan onderste rij grappen, maar de pion (c6) win ik eigenlijk ook  terug dus ik blijf nog steeds beter staan. Misschien had ik beter in plaats van Da6, e5 kunnen spelen.
 
Op zet 34 speelde Benjamin een slechte zet door Lxd4 te spelen. Hierop antwoordde ik met La6 en zwart heeft daardoor veel problemen en verliest. Zwart mocht de pion niet nemen, maar blijft in de stelling wel slechter en een pion achter staan.

Door: Maximiliaan Kerkvliet

 
Dan tot slot een kort woord omtrent de KC Challenge:
Ook hier niet al te veel partijen, ditmaal vanwege een externe wedstrijd.
 
Bart won vrij soepel tegen Robert Balm een pion en dat kostte Robert direct de partij.
 
Axel verloor in 13 zetten van Marco Deurloo. Ik betwist al of 3. .. – Lf5 zo’n denderende zet is vanwege 4. Db3!?. In het vervolg probeerde Axel zo actief mogelijk te spelen, maar dat kostte hem vrij snel groot materiaal.
 
Fer Mesman werd in de partij volledig weggespeeld door Keimpe Knijft die echter een zeer nare truc over het hoofd zag waardoor hij de partij uiteindelijk nog verloor. Jammer, want het was niet nodig!
 
Frederique maakte korte metten met Frank Sala. De partij was al heel snel klaar. Frederique liet Frank maar één keuze: mat of dameverlies waarop Frank capituleerde.
 
Dick Kerkvliet speelde een leuke partij tegen Peter van Harn, al zal hij na afloop niet tevreden zijn geweest met het resultaat: met nog iets materieel voordeel en de tegenstander slechts een koning, speelde Dick pat…
 
Jelle en Loek speelde een voorzichtige opening waarbij Jelle uiteindelijk een foutje maakte. Het leverde Loek een kwaliteit op en actiever spel. Jelle wist dit uiteindelijk niet meer goed te maken…

Door: S. Kerkvliet

Chesscool gegevens

Jeugdschaakclub Chesscool
M: 06-51272968
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bank: 35109

Clublokatie

't Trionk
Van Oosten de Bruijnstraat 60
2014 VS  Haarlem